2013-01-23 12:58Bloggpost

Upp till kamp för det ekologiska jordbruket!

null

I torsdags inbjöd Ekologiskt Forum till seminarium med titeln ” Inspirera att handla mera – Strategier för ökad ekologisk konsumtion” i LRF:s lokaler på Kungsholmen. Jag hade själv förmånen att vara moderator. Klaus Bentzén som är exportchef på Organic Denmark inledde seminariet. Alla som har besökt Biofach – den stora mässan för ekomat i Nürnberg – har sett Organic Denmark:s fina monter som sjuder av liv. Samtidigt har vi svenskar smugit lite förbi den svenska montern som tävlar med Kirgisiens i anspråkslöshet. Klaus beskrev hur man i Danmark nu satsar stort på ekologiskt jordbruk från samhällets alla aktörer. Politikerna sätter ambitiösa konsumtionsmål (ex 60 procent för offentliga kök) och tillför ekonomiska resurser för exportstöd, forskning, bistånd mm.  Och det ekologiska jordbruket växer på alla fronter. I Sverige syns inget sådant. Vi har en regering som totalt saknar ambitioner för det ekologiska jordbruket, ett lantbruksuniversitet som befinner sig i fel årtusende och en dagligvaruhandel som fortfarande överbetonar matens pris. På frågan vad det är som skiljer oss svenskar ifrån danskarna säger Klaus ungefär följande, som är mycket tänkvärt.

- I Danmark har vi genomskådat det konventionella industrijordbruket. Vi inser att det inte är långsiktigt hållbart. I Sverige har ni fortfarande en romantisk bild av det konventionella jordbruket – trots att det i grunden är lika ohållbart som det danska. Det gör att många i Sverige tycker att det räcker med att det är svenskt. Det är ert problem. Men vi tackar för det. Det gynnar vår export av ekologiska livsmedel. Sverige är ju dessutom ett av våra viktigaste exportländer för ekomat.

Jag tycker att Klaus pekar på en viktig skillnad mellan våra länder. Även om det ekologiska jordbruket
inte är framme vid den slutliga lösningen så är det ändå en gigantisk skillnad mellan ett jordbruk som löser samtliga sina utmaningar med kemikalier jämfört med ett jordbruk som inte accepterar att man sprutar tonvis med gifter på vår mat. Men den lite anemiska inställningen till skillnaderna mellan ekologiskt och konventionellt jordbruk i Sverige visar sig även när Naturskyddsföreningen inbjuder till ett seminarium i slutet på januari i år där man frågar sig vilka för- och nackdelar det ekologiska jordbruket har. Och visst kan det finnas nackdelar med ekojordbruk men de är knappast jämförbara med det konventionella industrijordbruket som förstör vår matjord, tar kål på Östersjön och förgiftar brunnar i Södra Sverige. Nej, upp till kamp för det ekologiska jordbruket!! /johan


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se

Kontaktpersoner

Jennifer Key
Kommunikatör och presskontakt
Jennifer Key
Susanne Skånberg
Marknad - och kommunikationschef
Susanne Skånberg