2018-03-02 09:30Pressmeddelande

Saltå Kvarn återkallar produkter pga spår av mjölk -och sojaprotein

null

Saltå Kvarn återkallar ett antal produkter sedan spår av mjölk -och sojaprotein hittats vid provtagning.

Den 19 februari återkallade Saltå Kvarn ett parti bovetemjöl som efter en analys visade sig innehålla mjölkprotein. Då spår av mjölkprotein och även sojaprotein hittats i ytterligare produkter har vi, som en försiktighetsåtgärd, beslutat att utöka återkallelsen. 

Återkallelsen gäller följande produkter och bäst före datum: 

Sojamjöl 275 g med bäst-före-datum 11-2018 Lot 12 och 12-2018 Lot 13.

Bovetemjöl 500 g med bäst-före-datum 10-2018 Lot 24, 12-2018 Lot 25, 01-2019 Lot 26

Rismjöl, fullkorn 400 g med bäst-före-datum 07-2018 Lot 10, 12-2018 Lot 11, 02-2019 Lot 12

Rismjöl, siktat 400 g med bäst-före-datum 10-2018 Lot 11, 12-2018 Lot 12, 02-2019 Lot 13

Quinoamjöl 300 g med bäst-före-datum 12-2018 Lot 10

Majsmjöl 400 g med bäst-före-datum 10-2018 Lot 18, 12-2018 Lot 19

Boveteflingor 250 g med bäst-före-datum 08-2018 Lot 20, 08-2018 Lot 21, 09-2018 Lot 22, 11-2018 Lot 23, 12-2018 Lot 24, 02-2019 Lot 25

Hirsflingor 250 g med bäst-före-datum 10-2018 Lot 15, 10-2018 Lot 16, 10-2018 Lot 17, 12-2018 Lot 18

Quinoaflingor 250 g med bäst-före-datum 10-2018 Lot 9, 12-2018 Lot 10

Orsaken till återkallelsen är att mjölk -och sojaprotein kan ge en allergisk reaktion hos personer som är allergiska mot mjölk respektive soja.

– Vi har inte hittat spår av mjölk -och sojaprotein i alla de produkter vi nu återkallar. Vi väljer ändå att återkalla samtliga produkter i denna produktgrupp som packats på denna maskin. Detta gör vi som försiktighetsåtgärd då vi vet att många som köper de här produkterna är konsumenter med flera olika matallergier, säger Åsa Lindeblad Kvalitetschef på Saltå Kvarn.

Konsumenter som inte tål mjölk och/eller soja uppmanas kassera produkten och är välkomna att kontakta Saltå Kvarn för ersättning.

Kunder är informerade och ombedda att ta bort produkten från hyllan.

Återkallelsen avser endast ovan angivna produkter.

För ytterligare information:

För konsumenter och kunder 08-551 508 00
info@saltakvarn.se

För journalister 08-551 508 02
asa.lindeblad@saltakvarn.se

Om Saltå Kvarn

Vi är ett litet företag med stora drömmar om god mat som produceras på jordens villkor. En prick på kartan men med en tydlig vision som vi hoppas ska spridas över hela världen – hektar för hektar. Vår metod är kompromisslös, men vårt syfte är gott. Ja, till och med utsökt. Vi erbjuder god mat med hög naturlig kvalitet och positiv miljöpåverkan, även om det krävs att vi måste gå ett par obekväma steg längre än alla andra för att nå dit.

För vi vet att förändring inte sker i kanslier eller departement. Den sker på frukostbord, kaffebrickor och ugnsplåtar runt om i Sverige. Och tillsammans ska vi göra skillnad – en chiapudding, kanelbulle och smörgås i taget. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se

Kontaktpersoner

Jennifer Key
Kommunikatör och presskontakt
Jennifer Key
Susanne Skånberg
Marknad - och kommunikationschef
Susanne Skånberg