2013-05-15 22:34Bloggpost

Summer of Soil, tillsammans för bättre jordar!

null

99% av vår mat kommer från jorden – men redan nu har 25% av vår odlingsbara jord gått förlorad… [FAO]

De nuvarande, ohållbara, produktionsmetoderna har försämrat vår planets jord så till den grad att större delar inte längre kan brukas. Denna nedbrytning fortsätter i dag med en hastighet av cirka 10 miljoner hektar per år, det vill säga 30 fotbollsplaner per minut. Alla är vi ansvariga och alla kan bidra för att förhindra att ytterligare jord förloras!

 sos-yttereneby-august2012 summerofsoil-logo-dark

I sommar ska vi komma fram till hur tillsammans, och alla är inbjudna att delta!
Summer of Soil är en fem veckor lång manifestation för att synliggöra jordens del i vårt liv på jorden.
Under fem veckor i Ytterjärna fokuserar vi på jorden, hur vi kan bevara och utveckla den.

Summer of Soil erbjuder dig att delta i en serie praktiska kurser som t.ex självförsörjande matlagning, ekologisk och biodynamisk odling, urbana och kretsloppsjordbruk, permakultur, frön för liv, levande jord, kompostering, bio char, vatten, skogsbruk, vild mat, biodling samt en utställning om odlingsmetoder för bättre markbördighet (se alla kurser här) samt en femdagars konferens, “Living Soil Forum” – som har som syfte att gå från ord till handling. Under forumet kommer vår VD Johan Ununger, Artur Granstedt (BERAS), Vandana Shiva (Navdanya) och Patrick Holden (Sustainable Food Trust) inspirera och bidra med sin kunskap i denna gemensamma passion. Här kan du läsa mer om dessa och andra som kommer! 

Summer of Soil bjuder in aktörer längs hela livsmedelskedjan, från producent till konsument. Syftet är att sammanföra människor och idéer, att skapa gemensam förståelse och att integrera befintliga initiativ, samt att främja sektorsövergripande samarbete kring lösningar som säkrar och återställer friska, levande jordar.

The Living Soil Forum är en sammankomst av passionerade aktörer som är villiga att ta ansvar och åta sig att arbeta tillsammans för att återställa och upprätthålla bördiga jordar. Forumet är inte en mässa, inte en konferens, inte en utläggning för observatörer och inte en scen för att främja en strategi över en annan. Vi är intresserade av alla system som kan förbättra jorden.

Saltå Kvarn är medarrangör till Summer of Soil och hoppas vi tillsammans kan göra skillnad och engagera oss för bättre jordar!

Viktiga datum:
Anmälan snarast!
Utställningen öppnar 15 juni
Summer of Soil pågår mellan 7 juli-9 augusti
The Living Soil forum pågår mellan 22 juli-26 juli

Gå in på Summerofsoil.se för mer info och se filmen nedan för att bli övertygad om att du behövs.

Let's Talk About Soil - English from IASS Vimeo Channel on Vimeo.


För mer information, kontakta:

Saltå Kvarn: Susanne Skånberg, Marknad och kommunikationschef, 0702-880422, susanne.skanberg@saltakvarn.se

Summer of Soil: Pieter Ploeg, Medgrundare och kommunikationschef:  0737-852136, pieter@summerofsoil.se


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se