2015-12-09 15:09Nyheter

Konventionella jordbruket måste fasas ut

null

Maten och jordbruket står idag för en avgörande belastning på klimatet. Men det är också här som en av de allra största möjligheterna att nå klimatmålen finns. Detta kräver dock en omställning från konventionell odling till ekologiskt kretsloppsjordbruk. Om detta skriver bland annat Johan Ununger, vd på Saltå Kvarn i en debattartikel som publicerades i Göteborgs-Posten igår.

-Jordbruket har en stor klimatpåverkan. I samband med klimattoppmötet i Paris vill vi lyfta fram att det ändå är här, inom jordbruket som en av de största möjligheterna finns till att nå klimatmålen, säger Johan Ununger.

Av den svenska konsumtionens klimatbelastning utgör maten mellan 30 och 40 procent. Vår nuvarande matförsörjning svarar för en betydande del av den globala uppvärmningen och är även på andra sätt ohållbar, något som i sin tur hotar den framtida matförsörjningen. Ändå är det mycket tyst om detta i klimatpolitiken och klimatdebatten, inklusive den viktiga klimatkonferensen som nu utspelar sig i Paris.

Läs hela artikeln här:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2920507-konventionella-jordbruket-maste-fasas-ut

För mer information vänligen kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn på jennifer.key@saltakvarn.se eller 08 551 508 29.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se