2012-11-29 10:33Pressmeddelande

Alltmer fikon i mat och bak. Nu är årets skörd här.

null

Årets skörd av soltorkade ekologiska fikon har just kommit till Sverige. Mjuka, söta och näringsrika. Saltå Kvarn säljer alltmer fikon under hela året därför att fikon har blivit allt vanligare i matlagning och bakning. Just nu är de som allra bäst. 

Fikon är både energigivande, goda och nyttiga. De innehåller bland annat mycket fibrer och fruktsocker och är rika på antioxidanter och flera mineraler.

Tidigare var fikon mest förknippat med jul. Idag använder vi fikon på betydligt fler sätt, och året runt. Det är numera en av de mest populära torkade frukterna i Sverige. Förutom att äta torkade fikon som mellanmål och snacks, passar de utmärkt att använda i matbröd, kakor, müsli, gröt, sallader, rullader, desserter, marmelader. Och till egen konfektyr, t ex doppade i mörk choklad. Man kan också göra goda tillbehör till olika maträtter. Exempelvis fikonpesto med soltorkade fikon, solroskärnor, vitlök och solrosolja. Eller fikonmarmelad med hackad rödlök och balsamvinäger.

Här är ett enkelt, chutney-liknande recept som passar till bland annat ostkaka, eller som tillbehör till ostbricka, glass och mycket annat:

Fikon i balsamvinäger

10 fikon, 2 dl balsamvinäger, 2 tsk honung, 2 krm kanel.

Dela fikonen i fyra delar. Koka upp balsamvinäger, honung och kanel. Lägg i fikonen och låt koka 7-10 minuter. Klart.

(Ett komplett recept på Ädelostkaka med fikon i balsamvinäger finns på Saltå Kvarns blogg)

Saltå Kvarns soltorkade fikon är av sorten Sarilop och kommer från ekologiska familjeodlingar omkring staden Izmir i västra Turkiet. Fikon äts också färska, men är då oftast av en annan sort. I Turkiet växer cirka 600 olika sorters fikon och härifrån kommer större delen av världens fikonproduktion. Huvuddelen av skörden soltorkas under hösten. På ett speciellt datum som turkiska staten bestämmer startar den stora fikonrushen, dvs världsexporten. Transporterna av Saltå Kvarns ekologiska fikon från Turkiet till Sverige sker med båt och är klimatkompenserade.

Att fikonen är ekologiska innebär bland annat att man inte använder konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller andra kemikalier. Exempelvis används inte giftgasbehandling med fosforväte mot skadedjur vid hanteringen av fikonen, vilket är vanligt i konventionell fikonproduktion. Den ekologiska metoden är att vid behov istället chockfrysa fikonen. 

Årets skörd av Saltå Kvarns ekologiska torkade fikon finns i Coop, ICA och Hemköp i hela landet. En påse med 250 gram kostar cirka 34 kronor.

För mer information:                                               

Lena Ekman, 073-443 41 99, lena.ekman@saltakvarn.se

Pressbilder finns här

Saltå Kvarn startade 1964 med att mala mjöl och baka bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Under senare år har Saltå Kvarn även tagit fram ett brett sortiment med ett hundratal ekologiska matprodukter. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se