Det är ingen slump att vi äter mycket fikon under vintern och julen. Saltå Kvarn lanserar nu årets skörd av soltorkade ekologiska fikon som just har kommit till Sverige. Mjuka, söta och näringsrika. Här är några tips och fakta om fikon – en av Sveriges stora vinterprimörer som kan användas till mer än de flesta känner till.
Att vi äter särskilt mycket torkade fikon under vintern och kring jul beror inte minst på att de är som färskast och bäst just då. Traditionen att äta fikon och andra torkade frukter på vintern hör också ihop med att de håller länge. Fikon är också både energigivande, goda och nyttiga. De innehåller bland annat mycket fibrer och fruktsocker och är rika på antioxidanter och mineralerna kalium och järn.
Förutom att äta torkade fikon som de är, passar de utmärkt att använda till mycket annat gott. Exempelvis i matbröd, kakor, müsli, gröt, sallader, rullader, desserter, marmelader och egen konfektyr. Man kan också göra goda tillbehör till olika maträtter. Ett exempel är att blanda egen fikonpesto med soltorkade fikon, solroskärnor, vitlök och solrosolja. Ett annat exempel som passar till kött är att göra en fikonmarmelad och tillsätta hackad rödlök och balsamvinäger. En god konfektyr är fikon i cognac doppad i smält choklad. Det finns mängder av spännande recept på fikon (googla fikonrecept).
Större delen av världens torkade fikon kommer från Turkiet. Det finns många olika typer av fikon, bara i Turkiet växer 600 olika sorter. Det finns också ett antal kvalitetsgrader och storlekar. Saltå Kvarns soltorkade fikon är av sorten Sarilop och kommer från ekologiska familjeodlingar omkring staden Izmir (tidigare kallad Smyrna) i västra Turkiet. Fikon äts också färska, men är då oftast av en annan sort.
De fikonträd som producerar ätliga fikon har enbart honblommor. För att få frukt måste man därför också odla en oätlig fikonart som kallas getfikon, som har både han- och honblommor. En speciell liten insekt som trivs i getfikonträden spelar här en huvudroll genom att föra över pollenkorn till den ätliga fikonsorten.
Fikonen skördas i augusti/september. En del används som färsk frukt, men huvuddelen soltorkas under några höstveckor. När de torkade fikonen är rensade och paketerade blir det en stor fikonrusch och trängsel av fartyg i hamnstaden Izmir. Ingen får nämligen starta exporten och lämna hamnen före ett visst datum som regeringen bestämmer. Just då levereras fikonen över hela världen. Transporterna av Saltå Kvarns fikon från Turkiet till Sverige är klimatkompenserade.
Ungefär en tiondel av Turkiets fikonskörd är ekologisk, vilket bland annat innebär att man inte använder konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel eller andra kemikalier. Exempelvis används inte giftgasbehandling med fosforväte mot skadedjur vid hanteringen av fikonen, vilket däremot är vanligt i konventionell fikonproduktion. Den ekologiska metoden är att vid behov istället chockfrysa fikonen.
Årets skörd av Saltå Kvarns ekologiska torkade fikon finns i Coop, ICA och Hemköp i hela landet. En påse med 250 gram kostar cirka 32 kronor.
För mer information:
Lena Ekman, 073-443 41 99, lena.ekman@saltakvarn.se
Pressbild finns här.
Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, ris, olivolja, balsamvinäger samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.
Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se