2009-01-14 10:23Pressmeddelande

Blanda din egen ekologiska müsli på webben

null

Saltå Kvarn lanserar nu webbtjänsten Min müsli (www.minmusli.nu). Här kan man enkelt blanda sin egen müsli från cirka 60 ekologiska ingredienser och få den hemskickad. Man kan välja mellan allt från olika sorters flingor och frön, till en rad frukter och bär, honungspuffade frön och läckerheter som nötter och russin i choklad. Bland valmöjligheterna finns flera müslinyheter.

Saltå Kvarn, som introducerade müslin i Sverige för 38 år sedan, tar nu müslin ut på nätet av två skäl. Först och främst för att ge varje konsument möjlighet att skräddarsy precis de müsliblandningar man själv vill ha. Här är tanken att konsumenterna ska kunna välja mellan så många och så spännande ekologiska ingredienser som möjligt, varav flera är helt nya i müslisammanhang. Ett annat skäl är att bryta ny mark och göra konsumenterna direkt delaktiga i Saltå Kvarns produktion och produktutveckling.

- Det här är ett bra sätt att både ge kunderna en maximal valfrihet och samtidigt få ännu mer dialog och nya produktidéer. Vi litar på de kunniga konsumenterna och vill ha med dem i vår produktion. Det troliga är att populära blandningar och ingredienser sedan även blir produkter i vårt standardsortiment, säger Saltå Kvarns vd Johan Ununger.

Webbtjänsten Min müsli finns på www.minmusli.nu och fungerar så här: Först väljer man en av fem ekologiska basblandningar med olika karaktär. Sedan väljer man mellan cirka 60 olika ekologiska ingredienser och lägger till färdiga portioner av dessa tills man är nöjd, eller upp till en total maxvikt på 400 gram. Vill man ha mycket av exempelvis honungspuffad quinoa eller torkad mango lägger man till flera portioner av det. Vartefter man väljer eller ändrar ingredienser kan man se vad priset blir och även müsliblandningens näringsvärden (energi, protein, kolhydrat och fetthalt). När man är nöjd med sin müsliblandning får man spara och döpa den till ett eget namn som trycks på müslipåsens etikett. Müsliblandningen färdigställs av Saltå Kvarn och skickas per post till beställaren. Man kan också beställa en särskilt designad plåtburk med relief för sin müsli.

Bland ingredienserna finns flera intressanta ekologiska müslinyheter. Bland annat det näringsrika sydamerikanska fröet canihua (liknar quinoa). Exempel på söta müslinyheter är rostade kokosflagor och torkade körsbär, hasselnötter och russin i choklad och små ekologiska vingummibjörnar. Bland de söta ingredienserna hittar man också en rad torkade ekologiska frukter och bär som mango, blåbär, jordgubbe, ananas, tranbär, aprikos med mera. Det finns en hel del varianter av nötter och frön att välja bland och flera olika typer av cornflakes-liknande flingor gjorda av fröerna amarant, quinoa samt bovete eller majs.

De fem alternativa basblandningarna (Fyrkorn, Grov, Dinkel, Quinoa samt Frö) som man grundar sin egen müsli på är anpassade för olika behov och innehåller olika blandningar av spannmål och/eller fröer. Basblandningarna är även olika söta och tre av dem (Fyrkorn, Grov och Frö) passar också bra som gröt.

Priset för den färdigblandade müslin visas direkt på Min müsli-sajten och beror mycket på vilka ingredienser man väljer att lägga till. Ett beräknat riktpris för 400 gram egenblandad müsli är 89 kronor, vilket också inkluderar porto.


För mer information:
Johan Ununger, vd, 070-8306121, johan.ununger@saltakvarn.se
Jennifer Key, projektledare, 070-5681086, jennifer.key@saltakvarn.se
www.minmusli.nu


Pressbilder finns på www.saltakvarn.se

NÅGRA MÜSLIFÖRSLAG
Med ett 60-tal ekologiska ingredienser blir möjligheterna mycket stora att komponera egna unika favoritmüsliblandningar på www.minmusli.nu. Här är fyra exempel:

Naturligt sötsug
Basblandning: Quinoa (quinoaflingor, quinoapuffar, havregryn),
+ ingredienser: Quinoacornflakes, ananas, äpple, aprikos, banan, dadlar, jordgubbar, mango, rostade hackade hasselnötter, skalad mandel, pistagenötter, pekannötter.
Pris 113 kronor inklusive porto.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1697 kJ / 406 kcal
Protein 11,2 g
Kolhydrater 58,7 g
Fett 14,2 g

Nyttig start
Basblandning: Fyrkorn (havregryn, rågflingor, kornflingor, veteflingor),
+ ingredienser: Canihuagroddar, bovetepuffar, aprikos, dadlar, fikon, russin, solroskärnor, hasselnötter, skalad mandel, valnötter, pistagenötter.
Pris 90 kronor inklusive porto.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1583 kJ / 378 kcal
Protein 10,9 g
Kolhydrater 50,8 g
Fett 14,5 g

Goda fibrer
Basblandning: Grov (havregryn, kornflingor, rågflingor, havrekli),
+ ingredienser: Amarantflingor, amarantpuffar, bovetecornflakes, fikon, körsbär, linfrö, quinoagroddar, rostade sesamfrön, hasselnötter, valnötter.
Pris 80 kronor inklusive porto.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1577 kJ / 376 kcal
Protein 11,6 g
Kolhydrater 53,3 g
Fett 13,1 g

Smarrblandning
Basblandning: Dinkel (dinkelflingor, dinkelpuffar, havregryn),
+ ingredienser: Crunch , banan, ananas, hallon, jordgubbar, rostad hackad hasselnöt, russin i mjölkchoklad, hasselnöt i mörk choklad, vingummibjörnar.
Pris 95 kronor inklusive porto.
Näringsvärde per 100 g:
Energi 1591 kJ / 381 kcal
Protein 10,6 g
Kolhydrater 60,6 g
Fett 10,9 g


---------

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, riser samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se