2011-10-10 10:35Pressmeddelande

Ekologisk honung med bevarade näringsämnen

null

Saltå Kvarn lanserar en svensk ekologisk honung som är framtagen på extra skonsamt sätt. Förutom att honungen är ekologiskt producerad sker ingen upphettning av honungen. Detta för att bevara så mycket som möjligt av enzymer, näringsämnen och andra nyttigheter i den råa honungen. Det vanliga inom honungsproduktion är annars att man värmer upp honungen i flera omgångar. 

Att Saltå Kvarns honung även är ekologisk innebär bland annat att det inte är tillåtet att vingklippa bidrottningen för att förhindra att bina svärmar, och att inga kemiska bekämpningsmedel får förekomma vid eller i närheten av bikuporna. 

Honung är nyttigt. Den innehåller bland annat vitaminer, mineraler och antioxidanter, har lägre GI-värde än socker samt smakar dessutom sötare än socker. Honung innehåller ett stort antal substanser, omkring 200, och har använts av människor i tusentals år, både som sötningsmedel och som mångfasetterat läkemedel. Honung anses bland annat ha antiinflammatoriska effekter, motverka tillväxt av bakterier och virus, vara bra mot förkylningar, verka lugnande och även fungera effektivt som sårbehandling med mera. 

Saltå Kvarns honung är producerad av Lugnets Bigårdar i Sörmland. Gården drivs av Niklas Nyström som vid ett studiebesök med sin dotters skolklass hos en biodlare blev förälskad i det han såg, och snart lämnade sitt arbete inom IT-branschen för att bli biodlare på heltid. 

Saltå Kvarns honung är Krav-märkt och finns i glasburkar om 350 och 700 gram, som kostar cirka 69 respektive 95 kronor.

För mer information:

Lena Ekman, 073-443 41 99

lena.ekman@saltakvarn.se

 

Pressbild finns här

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Under senare år har Saltå Kvarn även tagit fram ett brett sortiment med ett hundratal ekologiska matprodukter. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se