2009-06-09 11:30Pressmeddelande

Ekologiska balsamvinäger från Saltå Kvarn

null

Saltå Kvarn lanserar nu tre ekologiska, italienska balsamvinäger, varav en är flerårigt lagrad. Alla kommer från staden Modena som är välkänd för sin långa tradition inom balsamvinäger.

- Några droppar vällagrad balsamvinäger på en bit parmesanost under ett besök i Modena i Italien. Det räckte för att vi bara måste lansera den i Sverige, berättar Lena Ekman, pressansvarig på Saltå Kvarn.

Saltå Kvarns tre nya ekologiska balsamvinäger täcker in olika smaker och behov. Två av dem, en röd och en vit, är till för vardaglig generös användning, medan den tredje är en flerårigt lagrad balsamvinäger i lite högre prisklass.

Den mer vällagrade balsamvinägern heter Saltå Gran Riserva. Den är gjord på must från nyskördade Lambrusco- och Trebbianodruvor och har lagrats på träfat i cirka fem år. Smaken är läckert sötsyrlig med lång elegant eftersmak och en balanserad sötma. Den passar bra som salladsdressing och marinad, är även god till fruktsallad och inte minst till parmesanost. Priset är cirka 139 kronor för 250 ml.

De två balsamvinägerna med kortare lagringstid, Saltå Balsamvinäger (röd) respektive Saltå Balsamvinäger vit, kostar cirka 43 kronor för 250 ml. Den röda är mjuk och fyllig i smaken med sötsyrlig eftersmak. Den vita har en frisk, sötsyrlig smak med druvkaraktär.

Alla tre balsamvinägerna är Kravmärkta. De är producerade av företaget Casa del Balsamico Modenese och familjen Cattani, som ända sedan början av 1900-talet producerat balsamvinäger och haft stort inflytande över balsamvinägerns utveckling.

----------

Balsamvinäger är traditionellt gjord av kokad och volymreducerad druvmust som under längre tid fermenteras i trätunnor av olika träslag, i en komplicerad process. Under den långa fermenteringen och lagringen reduceras balsamvinägern ytterligare genom avdunstning och tappas stegvis över till allt mindre tunnor. Det finns balsamvinäger som är lagrad i över 12 år, och ända upp till 25 år, men dessa är mycket dyra att köpa. För att göra balsamvinäger mer tillgänglig för konsumenter användas idag ofta något förenklade tillverkningsmetoder, med bland annat kortare lagring och även olika iblandningar av vinäger i den reducerade och fermenterade druvmusten. Det finns därför också noggranna regler för ursprungsbeteckning och vad man får kalla för äkta balsamvinäger. Saltå Kvarns balsamvinäger är producerad i Modena som ligger i norra Italien, söder om floden Po. Här har balsamvinäger producerats och använts i flera hundra år. Typiskt för balsamvinäger är den mörkrödbruna färgen och den sötsyrliga smaken. Vit balsamvinäger har en betydligt kortare historia och uppkom främst genom att konsumenter i andra länder efterfrågade en vit motsvarighet.

För mer information:

Lena Ekman, Saltå Kvarn,

073-443 41 99,

lena.ekman@saltakvarn.se

Pressbild finns på http://www.saltakvarn.se/press/press.html

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, riser samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se