2009-11-11 10:33Pressmeddelande

Ekologiskt specialmjöl för bakentusiaster

null

Saltå Kvarn lanserar nu ett ekologiskt, biodynamiskt odlat vetemjöl special med extra goda bakegenskaper.

Det ekologiska specialvetemjölet har tidigare främst beställts och använts av professionella bagare, men blir nu också tillgängligt för bakintresserade konsumenter via livsmedelshandeln. Det speciella med mjölet är att det har högre proteinhalt och proteinkvalitet än vanligt vetemjöl, vilket ger kraftigare deg och bröd med större volym.

Specialvetemjölet passar särskilt bra för bakning av matbröd. Den högre proteinhalten gör att degen blir fastare och att bröden får en fin volym. Jäsningen blir också stabilare och håller bättre, även när man blandar i andra ingredienser i degen som exempelvis hela korn, kross, frukt etc. Professionella bagare brukar tala om en starkare deg.

Anledningen till specialmjölets bättre bakegenskaper är att det, jämfört med vanligt vetemjöl, innehåller större andel vete som är sådd på våren (vårvete) och mindre andel vete sådd på hösten (höstvete). Spannmålet från vårsådden har grott under längre tid. Det ger bättre proteinkvalitet och mindre enzymaktivitet i vetekornet, och därmed goda bakegenskaper (detta brukar mätas och uttryckas i s.k. falltal, vilket är ett kvalitetsmått för spannmål).

Spannmålet i Saltå Kvarns vetemjöl special är biodynamiskt odlat* på kretsloppsjordbruk i Sörmland, Västergötland och Östergötland. Mjölet är malt i stenvalsar och med hög utmalning (80 procent av vetekornet ingår) vilket gör mjölet aromrikt. Saltå Kvarns vetemjöl special är Krav-märkt samt Demetermärkt (biodynamiskt) och kostar cirka 30 kronor för 2 kilo.

Specialmjölet och alla Saltå Kvarns mjölsorter är helt fria från tillsatser. Som enda kvarn i landet tillsätter Saltå Kvarn inte heller askorbinsyra (E300).

För mer information:

Lena Ekman, Saltå Kvarn,

073-443 41 99,

lena.ekman@saltakvarn.se

Pressbild finns här.

* Biodynamisk odling handlar om kvalitet, smak och miljö och går ett steg längre än ekologisk odling. Liksom i ekologisk odling får kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inte användas. Genom att ha både växtodling och djurhållning skapar en biodynamisk gård också ett eget naturligt kretslopp, vilket gör att gården inte bidrar till övergödning och läckage av näringsämnen. Inriktningen är att på ett naturligt sätt åstadkomma en bördigare odlingsjord och att behålla jordens egen karaktär. Det påverkar kvaliteten och smaken på grödorna. Studier har visat att ett sådant ekologiskt och biodynamiskt kretsloppsjordbruk både ger spannmål med högre näringsvärden och en kraftig minskning av kväveöverskottet till mark och vatten.

Läs mer här och här.

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, riser samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se