2013-09-12 10:34Pressmeddelande

Mindre och tunnare havregryn med flera fördelar

null

Saltå Kvarn lanserar nu snabbkokade ekologiska havregryn som genom sin finare storlek både ger slätare gröt och kan användas på fler sätt i matlagning. Den speciella tillverkningen gör också att man kan utnyttja mer av bondens skörd.

Saltå Kvarns nya produkt heter Fina Havregryn, där ordet fina anspelar på att flingorna är mindre och tunnare. Skillnaden mot vanliga större havregryn är att havrekärnorna klipps i mindre bitar och att de sedan även valsas hårdare vilket ger tunnare flingor. Det ger fler fördelar. Havregrynen blir snabbkokade, 1-2 minuter, och ger en slätare gröt. Den finare storleken gör också att havregrynen kan passa bättre till fler användningsområden i matlagning. Exempelvis som fiberrikt komplement i brödbak och i pannkakor, som alternativ till ströbröd, eller som ingrediens i en fiberrik smoothie.

Det speciella med Saltå Kvarns nya havregryn är också att havrekornen ångbehandlas innan de skalas, vilket bidrar till en något nötigare smak.

Saltå Kvarns Fina Havregryn odlas på ekologiska gårdar i mellersta Sverige, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Att havregrynen görs i mindre storlek gör att man även kan använda mindre havrekorn i tillverkningen och därmed utnyttja en större del av skörden.

Så här tillverkas Saltå Kvarns Fina Havregryn: Först ångbehandlas havrekornen för ökad hållbarhet. Därefter skalas kornen och havrekärnorna klipps i mindre bitar. Dessa ångbehandlas på nytt och direkt därefter varmvalsas de till små tunna flingor, dvs fina havregryn.

Havre är rikt på kostfiber och är en källa till proteiner samt är rikt på järn. Havre innehåller en sorts fiber som kallas betaglukaner, vilka har visat sig sänka kolesterolhalten i blodet.

Pressbild finns här

För mer information:

Lisa Trolle, Kvarnchef, 070-190 77 97, lisa.trolle@saltakvarn.se

Susanne Skånberg, Marknad – och kommunikationschef, 0702-88 04 22, susanne.skanberg@saltakvarn.se


Alla Saltå Kvarns produkter kommer från ekologiska jordbruk. Odlingen och förädlingen av råvarorna sker på ett naturligt och varsamt sätt, vilket bidrar till att slutprodukten smakar så mycket mer. Av det naturen ger – och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se