2012-02-27 10:16Pressmeddelande

Nya ekologiska gourmet-riser från Saltå Kvarn

null

Det finns ett växande intresse för extra kvalitet och variation på riser i matlagningen. Nu lanserar Saltå Kvarn två ekologiska gourmet-riser från norra Italien. Ett naturligt svart ris och ett nytt risottoris med extra bra risottoegenskaper. 

Saltå Svart Ris är av den exklusiva sorten Venere, som är en naturlig korsning av två inhemska rissorter i Po-dalen, och som bara odlas av ett fåtal licensierade odlare. Det är ett fullkornsris med fyllig och något nötig smak, och det är rikt på vitaminer, antioxidanter och mineraler. Riset behåller sin dekorativa och helt naturligt svarta färg även efter kokningen. Saltå Kvarns svarta ris passar bra till mycket, bland annat seafood, kött, sallader och även desserter. Riset kostar cirka 49 kronor för 500 gram.

Saltå Carnaroli heter ett exklusivt risottoris från provinsen Vercelli i norra Italien. Jämfört med andra risottoriser innehåller Carnaroli mer stärkelse och riskornen är större och har en bra absorberingsförmåga. Det gör att risotton får den rätta krämigheten med bibehållen form på riskornen och att riset inte klibbar ihop till en gröt. Det här gör det också enklare att laga en riktigt bra risotto.

Carnaroli-riset var tidigare inte så vanligt bland risodlare pga lägre produktivitet. Men risets fina egenskaper gjorde att ett antal kända kockar i Italien ökade dess popularitet. Responsen från svenska kockar som provat Carnaroli-riset är också mycket positiv. Saltå Carnaroli är främst ett risottoris, men tack vare att riskornen håller formen och inte klibbar ihop passar det också till andra rätter, inklusive sallader. Saltå Carnaroli kostar cirka 31 kronor för 500 gram. 

Båda de nya riserna från Saltå Kvarn är Krav- och Eko-märkta. Saltå Kvarns odlare är dessutom klimatsmarta genom att odlingarna ligger under vatten under en mycket kortare tid än normalt, vilket gör att utsläppen av den starka växthusgasen metan reduceras. 

För mer information:            

Lena Ekman

073-443 41 99,

lena.ekman@saltakvarn.se

 

Pressbilder finns här

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Under senare år har Saltå Kvarn även tagit fram ett brett sortiment med ett hundratal ekologiska matprodukter. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se