2012-04-25 10:25Pressmeddelande

Nya naturligt smaksatta olivoljor från Saltå Kvarn

null

Oliverna pressas tillsammans med alldeles färsk frukt eller krydda som skördats samma dag på Portugals första biodynamiska olivgård. Nu lanserar Saltå Kvarn tre extra jungfruolivoljor från den gården, naturligt smaksatta med citron, mandarin respektive basilika. 

Både oliverna, frukterna och basilikan odlas biodynamiskt i regionen Alantejo i sydöstra Portugal, av familjen Bernhard- Zehnder. De tre extra jungfruolivoljorna kallpressas mekaniskt tillsammans med helt nyskördad citron, mandarin eller basilika. Olivsorterna som används är Cobrançosa, Cordovil de Serpa och Galega Vulgar, som är typiska för regionen. 

Saltå Olivolja Mandarine har en fruktig och fräsch smak med tydlig pepprighet och mandarinkaraktär. Den passar bland annat till sallad, asiatisk mat, kött och chokladdesserter. 

Saltå Olivolja Lemon har en mjuk karaktär med växande pepprighet och fräsch smak av citrus. Gott till exempelvis fisk, halstrade grönsaker och sallad. 

Saltå Olivolja Basilicum har krämig karaktär med aningen beska och pepprighet samt fin smak av färsk basilika. Rekommenderas bland annat till färska grönsaker, tomater, pasta och ost. 

Olivolja är nyttigt. Den innehåller bra fetter, antioxidanter samt bitterämnen som är bra för matsmältning, galla och lever. Den tillvaratar också fettlösliga vitaminer och anses vara antiinflammatorisk. 

De tre extra jungfruolivoljorna är alla ekologiska (EU-märkta) och biodynamiska (Demetermärkta). Priset är cirka 105 kronor för 250 ml.

För mer information:

Lena Ekman, 073-443 41 99

lena.ekman@saltakvarn.se 

Pressbilder finns här.

Saltå Kvarn startade 1964 med att mala mjöl och baka bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Under senare år har Saltå Kvarn även tagit fram ett brett sortiment med ett hundratal ekologiska matprodukter. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se