2008-04-11 11:49Pressmeddelande

Nya snygga ekologiska riser

null

Vackert, gott och ekologiskt. Saltå Kvarn kommer nu med nya ekologiska, italienska riser som inte bara är smakrika för munnen utan också vackra för ögat.
De nya riserna är Rött ris och Vildrismix. Nytt är också Ris parboiled.

Saltå Kvarns Rött ris är ett ekologiskt fullkornsris från norra Italien och har en mörk roströd färg. Riskornen behåller sin vackra färg i kokningen och är vita under det tunna skalet. Det röda riset har också en fylligare, något nötaktigare smak och något krispigare konsistens jämfört med vanligt fullkornsris. Riset klibbar inte och passar bra att använda istället för vanligt ris, men också i olika sallader där riset ger vacker färgkontrast.

Saltå Kvarns nya Vildrismix består av 45 procent rött ris, 40 procent vitt fullkornsris, båda ekologiskt odlade i norra Italien, samt 15 procent svart äkta vildris. Vildriset är inte odlat utan plockat i vattenrika naturmiljöer i Kanada. De långa svarta vildriskornen är smakrika och krispiga och ger både mer fibrer och förhöjd smak till blandningen. Tillsammans ger de tre riserna en kontrastrik blandning både smak- och utseendemässigt. Vildrismixen klibbar inte och passar bra att använda istället för vanligt ris och i olika sallader.

Både Rött ris och Vildrismix är fullkornsprodukter som är relativt rika på mineraler, B-vitaminer och fibrer.

En tredje risnyhet från Saltå Kvarn är det ekologiska, långkorniga, Ris parboiled (förkokat) från norra Italien. Genom förkokningen överförs näringsämnen från skalet till riskornets vita kärna, innan skalen tas bort. På så sätt får man ett ris som är mer smak- och näringsrikt än vanligt ris och som samtidigt har kortare koktid än fullkornsris. Den tunna hinnan runt riskornet finns också kvar och ger riset en elfenbensvit färg.

De nya ekologiska Rött ris och Vildrismix finns i Coop i hela landet samt i andra större och välsorterade livsmedelsbutiker. Det röda riset (500 g) kostar cirka 30 kronor och vildrismixen (500 g) cirka 55 kronor. Saltå Kvarns nya ekologiska Ris parboiled finns i större och välsorterade livsmedelsbutiker och kostar 35 kronor (1 kg).
Alla riserna är Krav-märkta.


EN MINUT BAKGRUND

Rött ris har en lite udda historia i Italien. Där växte det vilt i vanliga risodlingar och man sorterade tidigare bort det röda riset från det vita riset. Det röda riset hamnade då hemma hos arbetarna, som tyckte det var ett godare ris. Därför provade man så småningom att odla det röda riset separat i större skala, vilket visade sig ge bra resultat. Idag kan man se det röda riset vaja i egna fält i dalarna kring den norditalienska floden Po.

Vildris skiljer sig mycket från vanligt ris, men båda är arter inom gräsfamijen. Vildris har avlånga svarta frön och växer bland annat i grunda sjöar i Nordamerika, där det redan tidigt användes av indianerna. Det finns flera arter av vildris. Den som används i Saltå Kvarns Vildrismix heter på latin Zizania palustris och anses vara den bästa. Vildris är mer aromatiskt än vanligt ris och blir efter kokning spräckligt svart och vitt. Vildriset är en dyr råvara och därför används det i regel sparsamt ihop med andra riser och ingredienser för att förhöja smaken.

För mer information:
Lena Ekman, Saltå Kvarn,
073-443 41 99, lena.ekman@saltakvarn.se

Pressbilder och receptförslag finns på www.saltakvarn.se


Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram cirka 90 nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, riser samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se