2010-04-14 10:31Pressmeddelande

Nya traditionellt tillverkade pastasorter från Saltå Kvarn

null

Saltå Kvarn lanserar nu fyra nya pastasorter från den enda helt ekologiska pastaproducenten i Italien. Tillverkningen är prisbelönad och ovanligt traditionell. Det speciella är, förutom den ekologiska råvaran, att pastan pressas i bronsformar och torkas långsamt, vilket ger viktiga kvalitetsfördelar för matlagning och smak.

– Den här mer traditionella pastaproduktionen tillåts ta längre tid hela vägen från odling till tillverkning och det ger helt enkelt högre kvalitet. När det gäller olika pastakvaliteter har vi i Sverige mycket att lära av italienarna, säger Lena Ekman, produktinformationsansvarig på Saltå Kvarn.

De fyra nya ekologiska pastasorterna är vita Fusilli, Penne, Chifferi (små makaroner) och Lasagne. Pastan är gjord av lokalt odlad ekologisk durumvete, som innehåller mycket protein och gluten, vilket ger en pasta med spänst och bra tuggmotstånd. I Saltå Kvarns pasta används främst durumvete av sorten Kronos som har extra mycket av protein och gluten. Det mjöl som används är också alltid nymalet.

Alla Saltå Kvarns totalt 11 pastasorter kommer från ett mindre kooperativ i norra Italien som har landets enda helt ekologiska pastatillverkning. Pastan som tillverkas här har fått pris som bästa pasta för sin förmåga att ta till sig såser i matlagningen. Pastans goda kvalitet beror främst på två traditionella detaljer i tillverkningen som idag har blivit ovanliga: pressning i bronsformar och långsam torkning.

Pasta får sina olika former genom att pressas i speciella formar. Saltå Kvarns pasta pressas i traditionella bronsformar. Det tar lite längre tid men ger pastan en strävare yta, vilket är viktigt för dess prisbelönade förmåga att ta upp såser i matlagningen. De flesta pastatillverkare har idag gått över till teflonformar som ger snabbare tillverkning men en slätare yta på pastan.

En annan kvalitetshöjande detalj i den traditionella pastatillverkningen är att den färdigformade pastan får torka långsamt i låg temperatur. Det ger en hållfast och smakrik pasta som också behåller den vackra gula färgen från durumvetet. Saltå Kvarns pasta torkas i 40-55 grader, vilket tar 9-24 timmar beroende på pastasort. I mindre traditionell pastatillverkning är det inte ovanligt med temperaturer på 70-100 grader.

Saltå Kvarns nya pastasorter är KRAV-märkta och kostar cirka 22 kronor för 500 gram, utom Lasagne som kostar cirka 27 kronor för 250 gram.

 

För mer information:

Lena Ekman, 073-443 41 99, lena.ekman@saltakvarn.se

 

Pressbilde finns här http://www.saltakvarn.se/press/documents/NyatraditionellttillverkadepastasorterfranSaltaKvarn.htm

Bild 1: Saltå Kvarns fyra nya pastasorter.

Bild 2 från tillverkningen av Penne: Pastadegen pressas genom bronsformen och skärs.

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, ris samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se