2013-05-21 10:23Pressmeddelande

Nya varianter av ekologisk quinoa

null

Saltå Kvarn lanserar nu tre nya varianter av ekologisk quinoa: Quinoaflingor, Quinoamjöl och Quinoa tricolore. Örtfröet har ökat starkt i popularitet de senaste åren i Sverige och internationellt. FNs jordbruksorgan FAO har förklarat 2013 som internationellt quinoa-år.

Quinoa introducerades i svensk livsmedelshandel av Saltå Kvarn för åtta år sedan och har snabbt fått många efterföljare och en självklar plats i svensk matlagning. Med quinoa kan du göra en god och näringsrik måltid, den är lättlagad och kan användas på väldigt många olika sätt. Fröet är rikt på bland annat järn, magnesium, kostfiber och är en bra källa till protein. Quinoa har lågt GI-värde, lågt innehåll av mättat fett och är dessutom glutenfri.

Här är Saltå Kvarns tre nya ekologiska quinoa-produkter:

Quinoaflingor. Tas fram genom att hela frön ångas och pressas till flingor. De passar bland annat bra att göra gröt på och att använda i müsli. Quinoaflingorna passar också i matlagning, exempelvis som god och nyttig panering, eller i köttbullar och andra färser, eller som extra ingrediens i pannkakor etc. Cirkapriset är 34 kronor för 250 gram.

Quinoamjöl. Består av hela frön som ångas och mals till mjöl. Quinoamjöl är gott i gröt och pannkakor och passar bra i välling för känsliga magar. Mjölet passar också bra för glutenfri bakning. Cirkapriset är 39 kronor för 300 gram.

Quinoa tricolore. Är en dekorativ blandning av vita, svarta och röda hela quinoafrön, vilka också har lite olika smakkaraktärer. De röda och svarta fröna är lite krispigare och har något mer nötaktig smak. Quinoa är snabblagat och passar i en lång rad maträtter som alternativ eller komplement till ris, pasta, bönor och potatis samt i soppor. Quinoa klibbar inte och passar utmärkt i fräscha sallader. Cirkapriset är 59 kronor för 500 gram.

Saltå Kvarns Quinoa odlas på hög höjd i Latinamerika. Saltå Kvarns huvudleverantör är ett kooperativ i Bolivia, vars handel med quinoa är viktig för kooperativmedlem­marnas möjligheter till ett bra liv på landsbygden (läs en intressant bloggrapport i tre delar från vårt besök på plats). Quinoafröet har mycket länge, ända sedan Inkaindianernas tid, varit en viktig ingrediens i det sydamerikanska köket. Under 2013 lyfter FN-organet FAO fram quinoa som en ”super food” som kan få stor betydelse för matförsörjningen i världen (International Year of Quinoa 2013).

Pressbild finns nedan

För mer information:

Susanne Skånberg, Kommunikationschef
0702-880422, susanne.skanberg@saltakvarn.se


Saltå Kvarn startade 1964 med att mala mjöl och baka bröd av biodynamiskt odlad spannmål. Även idag kommer samtliga våra produkter från ekologiska jordbruk. Odlingen och förädlingen av råvarorna sker på ett naturligt och varsamt sätt, vilket bidrar till att slutprodukten smakar så mycket mer. Av det naturen ger – och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se