2008-05-29 15:39Pressmeddelande

Nyttigt snacks med historia

null

Den anrika sötmandeln tar nu klivet in bland goda och nyttiga snacks i livsmedelshandeln. Saltå Kvarn lanserar rostade salta ekologiska mandlar.
Nytt från Saltå Kvarn är också rostade salta ekologiska cashewnötter.

De aromatiska och ekologiskt odlade mandlarna är rostade i solrosolja och sedan lätt saltade. Det ger en helt annan karaktär på smaken och gör mandeln till ett riktigt gott, annorlunda och nyttigt snacks. Mandlar är rika på mineraler, fibrer samt e-vitaminer, som också är en bra antioxidant. De innehåller också mycket omättade fetter. Mandlar anses också vara mer lättsmälta än andra nötter. Saltå Kvarns nya rostade mandlar odlas på Sicilien och kommer från ett stort antal små ekologiska familjeodlingar.

Även de nya cashewnötterna är rostade i solrosolja och lätt saltade. De innehåller mycket omättade fetter och är rika på mineraler, vitaminer och protein. Cashewnötterna kommer från ekologiska odlingar i Tanzania. 

Saltå Kvarns Rostade mandlar och Rostade cashewnötter finns i större, välsorterade livsmedelsbutiker. Cashewnötterna finns också i Coops sortiment över hela landet. En påse med 100 gram kostar cirka 26 kronor. Båda produkterna är Kravmärkta.


Mandelträdet, Prunus dulcis, tillhör familjen rosväxter och plommonsläktet och är nära släkt med persikoträdet. Mandel har odlats i tusentals år och kommer ursprungligen från Asien. I antikens Grekland odlades mandel från omkring år 400 f.Kr, och idag finns gott om mandelodlingar i Medelhavsområdet. Sötmandel används till mycket, bland annat som nötter och i bakverk, sötsaker, marsipan och i matlagning. Oljan från mandel är uppskattad och används bland annat som smaksättning samt i kosmetika och medicin. Historiskt har mandel använts flitigt som välgörande medel inom folkmedicinen.

 

För mer information:               
Lena Ekman, Saltå Kvarn,
073-443 41 99,
lena.ekman@saltakvarn.se

Pressbilder finns på www.saltakvarn.se/press/pressen.htm

 

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, riser samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se