2024-09-27 09:30Pressmeddelande

Saltå Kvarn firar 60 år med lansering av Biodynamiskt Kulturvetemjöl

Biodynamiskt kulturvetemjöl

Lagom till årets största högtid för bakning lanserar Saltå Kvarn en ny biodynamisk kultursortsblandning för att fira sitt 60-årsjubileum. Mjölet innehåller fyra biodynamiska spannmål från lokala gårdar och är perfekt för att baka både matbröd och bullar.

Saltå Kvarn, som i år firar 60 år, introducerar en mjölblandning av fyra biodynamiska kultursorter inför årets julbakning. Kultursorter, som har använts i århundraden, är särskilt lämpliga för ekologisk odling och bidrar till att främja biologisk mångfald. Tack vare sitt djupa rotsystem har de bättre motståndskraft mot ogräs och vattenbrist jämfört med moderna vetesorter. Återknytningen till gamla odlingstraditioner reflekterar Saltå Kvarns långsiktiga vision om att arbeta i harmoni med naturen.

Saltå Kvarn som länge varit pionjärer inom ekologisk odling, vill fortsätta att bana väg för framtidens hållbara matproduktion. Denna mjölblandning som bevarar traditionella kultursorter är noggrant utvald för att ge både bra bakegenskaper och en rik smakprofil. "Det här kommer vara ett riktigt bra mjöl att baka både matbröd och bullar på", säger Saltå Kvarns mjölnare Peter Friberg

Mjölblandningen innehåller dinkelvete, dalavete, ölandsvete och jacoby borst, odlade på tre Demeter-certifierade gårdar: Nibble gård, Yttereneby gård och Ullberga gård. Blandningen förändras mellan olika malningstillfällen för att behålla jämn kvalitet, bra bakegenskaper och god smak.

Att produkten är biodynamiskt odlad innebär att man går ett steg längre än traditionell ekologisk odling. Det är högre krav på självförsörjning av foder och gödsel, djurvälfärd och skonsam förädling för att bevara råvarornas kvalitet. Genom att återföra gödsel och kompost till jorden bidrar dessa gårdar till att binda koldioxid i marken och stärka den biologiska mångfalden.

Biodynamiskt Kulturvetemjöl kommer att finnas på Ica, Coop, City Gross och Hemköp från och med vecka 40. Produkten är ekologisk, KRAV och -Demetermärkt och säljs för ca 45 kr. Mjölet går också att hitta i Saltå Kvarns egen butik i Järna där det dessutom finns i säck om 10 kg för bakentusiasterna.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett svenskt ekologiskt matföretag som startade 1964. Vi tror på den goda maten, på att det vi äter ska smaka gott, vara hälsosamt och bidra till en planet i balans. På att mångfald på tallriken gynnar mångfald i jordbruket – och din hälsa. Därför är våra produkter alltid ekologiska, varsamt förädlade och utan tillsatser – för smakens, hälsans och framtidens skull. Se hela vårt sortiment på www.saltakvarn.se


Kontaktpersoner

Sälj- och marknadschef
Jan Gustafsson