2015-06-25 10:00Pressmeddelande

Saltå Kvarn lanserar ekologiskt rismjöl för glutenfria bröd och bakverk

null

Saltå Kvarn utökar sitt glutenfria sortiment med rismjöl i två varianter, siktat rismjöl och fullkornsrismjöl. Rismjöl är naturligt fritt från gluten och har en neutral smak. Det lämpar sig väl till bakning av bröd och bakverk samt till våfflor, paj och pannkakor.

- Vår risleverantör i Italien odlar ris på ett klimatsmart sätt och månar alltid om högsta kvalitet. Vi har haft ett gott samarbete under många år och därför är det extra roligt att vi nu har möjlighet att sälja deras rismjöl, säger Sara Herza, inköpschef på Saltå Kvarn.

Saltå Kvarns rismjöl kommer från ekologiska odlingar i regionen Lombardien i norra Italien. Området är vida känt för sin mat- och vinkultur och här har man odlat ris i generationer.

Saltå Rismjöl siktat är en blandning av rundkornigt ris av sorterna Bahilla och Selino. Endast den innersta kärnan av riskornet mals.

Saltå Rismjöl fullkorn är en blandning av rundkornigt ris av sorterna Bahilla och Selino. Hela riskornet ingår i mjölet.

Saltå Rismjöl siktat och Saltå Rismjöl fullkorn är särnär- och KRAV-märkta. De finns till försäljning i Saltå Kvarns egna butiker. Priset är ca 32 kr för 400 g.

För mer information kontakta Jennifer Key, pressansvarig Saltå Kvarn 08 551 508 29, jennifer.key@saltakvarn.se

Rismjölspannkakor med stekt äpple och kanel

Rismjöl är ypperligt att välja till glutenfria pannkakor. Stärkelsen i mjölet gör att pannkakorna håller ihop bra. Dessutom blir de väldigt goda!

Rismjöl fullkorn 1,25 dl
Rismjöl siktat 1,25 dl
Salt 0,5 tsk
Vaniljpulver 1 krm
Mjölk 4 dl
Ägg 6 st
Kokosolja till stekning
Äpple 1 st
Smör
Kanel
Turkisk yoghurt

Blanda rismjöl, salt och vaniljpulver i en bunke. Vispa ner mjölken. Knäck i äggen och vispa ihop allt till en smet. Värm oljan i en pannkakslagg eller stekpanna och stek fina pannkakor.

Skär äpplet i bitar. Stek det i smöret, pudra över lite kanel. Toppa de färdiga pannkakorna med äppelfräset och en klick turkisk yoghurt.

Alla Saltå Kvarns produkter kommer från ekologiska jordbruk. Odlingen och förädlingen av råvarorna sker på ett naturligt och varsamt sätt, vilket bidrar till att slutprodukten smakar så mycket mer. Av det naturen ger – och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se