2018-05-14 12:26Pressmeddelande

Saltå Kvarn lanserar knäckebröd

null

Det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn inleder ett samarbete med Pyramidbageriet i Dala-Järna. Tillsammans har de tagit fram två olika sorters knäckebröd på Saltå Kvarns mjöl; rågknäcke och dinkelknäcke. Bröden bakas hantverksmässigt och gräddas i vedugn.

Pyramidbageriet är ett miljömedvetet och småskaligt företag som har lång erfarenhet av knäckebrödsbakning. Företagets grundare Emad Bayoumy är uppvuxen i en bagarfamilj i Egypten och den kunskap han har med sig därifrån förenas med det svenska traditionella knäckebrödsbakandet.

-Det här är ett samarbete av det slag som vi söker med våra leverantörer. Vi har tagit avstamp i gemensamma värderingar kring råvaror och med hjälp av det gedigna hantverkskunnande som finns på Pyramidbageriet har vi fått fram två sorters knäckebröd som lyfter fram vårt mjöl på bästa sätt, säger Sara Herza, kategorichef Saltå Kvarn.

Saltå Kvarn maler mjölet till knäckebrödet i sin stenkvarn i Järna söder om Stockholm. Spannmålen köper de från svenska ekologiska kretsloppsodlare. De samarbetar med odlare i projektet Bondens verktygslåda, som går ut på att Saltå Kvarn betalar odlarna mer per kilo spannmål för varje miljöfrämjande åtgärd som görs på gården.

Till knäckebrödsbakningen i Dalarna levererar Saltå Kvarn ekologiskt fullkornsmjöl av råg och dinkel. I bageriet bakas knäckebrödet med stor omsorg och gräddas sedan i vedeldad ugn. Resultatet blir ett knaprigt och mustigt knäckebröd av högsta kvalitet.

  • Saltå Rågknäcke bakas på fullkornsmjöl av råg, vatten, jäst och havssalt.
  • Saltå Dinkelknäcke bakas på fullkornsmjöl av dinkel, fullkornsmjöl av råg, jäst och havssalt.

Bröden är förpackade om 500 gram och de är nyckelhålsmärkta och KRAV-märkta. De kommer att finnas till försäljning hos Coop och ICA och i Saltå Kvarns butik i Järna.

Saltå Kvarn är ett litet företag med stora drömmar om god mat som produceras på jordens villkor. En prick på kartan med en tydlig vision som de hoppas ska spridas över hela världen – hektar för hektar. Deras metod är kompromisslös, men syftet är gott. Ja, till och med utsökt. De erbjuder god mat med hög naturlig kvalitet och positiv miljöpåverkan, även om det krävs att de måste gå ett par obekväma steg längre än alla andra för att nå dit.

För Saltå Kvarn vet nämligen att förändring inte sker i kanslier eller departement. Den sker på frukostbord, kaffebrickor och ugnsplåtar runt om i Sverige. Tillsammans ska vi göra skillnad – en chiapudding, kanelbulle och smörgås i taget. Läs mer på www.saltakvarn.se.

För mer information och pressfrågor:
Saltå Kvarn
Jennifer Key
jennifer.key@saltakvarn.se
08 551 508 29Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se