2014-02-11 10:08Pressmeddelande

Saltå Kvarn lanserar Ölandsodlade ekologiska bruna bönor

null

Bruna bönor är långt ifrån bara bruna bönor med fläsk. Nu lanserar Saltå Kvarn den klassiska och karaktäristiska bruna bönan från Öland som ekologisk allroundböna.

Med sin milda fina smak och sin guldbruna färg passar svenskodlade bruna bönor lika bra i matlagning och sallader som många av de vanligare importerade bönorna. Liksom exempelvis kidneybönor och borlottibönor passar bruna bönor fint i både varma och kalla rätter eller tillbehör. Bland annat går de utmärkt att mosa eller mixa till goda bönröror (se receptet nedan).

Bruna bönor är liksom flertalet andra bönor rika på protein, fibrer och mineraler, samtidigt som de är fettsnåla. Den bruna bönan är något av en underskattad doldis i det svenska köket (med undantag för rätten bruna bönor med fläsk). Detta trots att den har odlats länge i Sverige och att den till smak och struktur liknar flera populära importerade bönor.

Saltå Kvarns bruna bönor är av de lokala sorterna Stella, Botnia, Katja och Karin. Tack vare sin speciella, regionala karaktär har EU givit dessa sorter den skyddade geografiska beteckningen Bruna bönor från Öland. Bruna bönor passar bra att odla i Ölands ofta lätta, kalkrika jordar och med den enligt nordiska mått lite längre odlingssäsong som det omgivande havet ger. Redan Carl von Linné konstaterade vid ett besök på Öland att öns klimat lämpade sig väl för bönodling. Just den bruna bönan är anpassad till nordiska förhållanden medan flertalet andra bönor kräver varmare klimat.

Ur ekologisk synpunkt finns det för svenska odlingar viktiga fördelar med att ha med bruna bönor i en växtföljd. Det är en närande gröda som kan fixera kväve och gödsla både sig själv och andra grödor senare i växtföljden.

Saltå Kvarns ekologiska bruna bönor är Kravmärkta och kostar cirka 32 kronor för 500 gram (torra bönor).

Läs mer om bruna bönor från Öland på http://www.saltakvarn.se/produkter/brunabonor/

För mer information:

Jennifer Key, Pressansvarig, 070-568 10 86, jennifer.key@saltakvarn.se

Susanne Skånberg, Marknads- och kommunikationschef, 0702-88 04 22, susanne.skanberg@saltakvarn.se

Saltå Kvarn 50 år
Med anledning av Saltå Kvarns 50-årsfirande lanseras nu ett antal produkter i jubileumsdesign. Bruna bönor är först ut bland dessa. Läs mer om  50-årtsfirandet här: http://www.saltakvarn.se/50arsjubileum/

Av det naturen ger och inget annat. Alla Saltå Kvarns produkter kommer från ekologiska jordbruk. Odlingen och förädlingen av råvarorna sker på ett naturligt och varsamt sätt, vilket bidrar till att slutprodukten smakar så mycket mer.

Läs mer på www.saltakvarn.seBÖNRÖRA MED KUMMIN OCH CAYENNE 
4 portioner

Ett smakrikt tillbehör som är gott till det mesta. Passar bland annat fint till tacos.

Selleristjälk   2 msk
Vitlöksklyfta   1 st
Gul lök   1 st
Saltå Olivolja Classico   2 msk
Saltå Bruna bönor, kokta   3 dl
Sojasås   1 msk
Kummin hel, Cayennepeppar

Finhacka selleri, vitlök och lök. Fräs i olivolja. Tillsätt bönorna, krydda med lite kummin och cayennepeppar. Häll över sojasåsen. Låt allt bli varmt och mixa sedan till en grovkornig röra.


Av det naturen ger och inget annat
Alla Saltå Kvarns produkter kommer från ekologiska jordbruk. Odlingen och förädlingen av råvarorna sker på ett naturligt och varsamt sätt, vilket bidrar till att slutprodukten smakar så mycket mer.

Läs mer på www.saltakvarn.seOm Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se