2018-02-23 10:29Pressmeddelande

Saltå Kvarn lanserar tre nya gröter

null

Ät gröt, gör gott. Under den parollen lanserar Saltå Kvarn tre nya ekologiska grötblandningar för vardagsaktivister. Grötblandningar är gjorda på spannmål från svenska gårdar och blandade med torkad frukt och frön. Råvarorna förädlas varsamt i kvarnen i Järna. Självklart gör gröten gott, inte bara för magen, utan för världen.

Två av Saltå Kvarns hjärteprojekt möts i de nya grötblandningarna. Det är spannmål från svenska ekologiska spannmålsodlare. Saltå Kvarn betalar odlarna extra för åtgärder som främjar den biologiska mångfalden, minskar övergödningen och reducerar bidraget till växthuseffekten. Från Turkiet kommer torkad frukt som aprikoser och fikon. Där stöttar Saltå Kvarn projektet Happy Village som hjälper hela byar att ställa om till ekologisk odling. Projektet går bland annat ut på att stötta bra boende för de gästarbetare som hjälper till vid skördarna.

De nya grötblandningarna kommer i tre olika smaker:
Dinkelgröt med soltorkade aprikoser & linfrön
Trekornsgröt med solroskärnor, pumpakärnor & linfrön
Råggröt med plommon, solroskärnor & fikon

Gröterna är KRAV-märkta, nyckelhålsmärkta och kommer i Saltå Kvarns traditionella pappersförpackningar på 400 gram. Från och med v 9 kommer de att finnas till försäljning i utvalda dagligvarubutiker, på matbutiker på nätet och såklart i Saltå Kvarns egen butik i Järna.

- Gröttrenden fortsätter och vi ser fler och fler som vill utmana den gamla havregrynsgröten gjord på bara havregryn och vatten. I allt från overnight oats till gröt på VM-vinnaren havrekross tas grötätandet till nya nivåer, säger Sara Herza, kategorichef på Saltå Kvarn.

- Med våra nya grötblandningar vill vi ge konsumenten en möjlighet att enkelt få en ny och spännande smak utan att behöva köpa alla ingredienser, var för sig. Goda blandningar för en god sak, det var vår utgångspunkt för dessa produkter, säger Sara Herza.

Mer om Saltå Kvarns arbete med svenska odlare kan du läsa här: Bondens verktygslåda för en bättre värld 

Om Saltå Kvarn

Vi är ett litet företag med stora drömmar om god mat som produceras på jordens villkor. En prick på kartan men med en tydlig vision som vi hoppas ska spridas över hela världen – hektar för hektar. Vår metod är kompromisslös, men vårt syfte är gott. Ja, till och med utsökt. Vi erbjuder god mat med hög naturlig kvalitet och positiv miljöpåverkan, även om det krävs att vi måste gå ett par obekväma steg längre än alla andra för att nå dit.

För vi vet att förändring inte sker i kanslier eller departement. Den sker på frukostbord, kaffebrickor och ugnsplåtar runt om i Sverige. Och tillsammans ska vi göra skillnad – en chiapudding, kanelbulle och smörgås i taget. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se