2018-04-12 13:54Pressmeddelande

Saltå Kvarn och Il Forno Della Pita vinner tredje pris för sitt ekologiska surdegspitabröd i Matverks riksfinal 2018

null

Ett lyckat samarbete mellan Saltå Kvarn och pitabrödsbageriet Il Forno Della Pita belönades idag med en tredjeplacering i Matverks riksfinal. Saltå Kvarns surdegstradition och ekologiska mjöl möter Il Forno Della Pitas kunskap och erfarenhet om pitabrödsbakning och gemensamt har man tagit fram ett ekologiskt surdegspitabröd.  Bagarmästare Manfred Enoksson på Saltå Kvarn har utvecklat receptet och Mouris Eliya har tillsammans med sina bagare fått produkten att fungera i produktion.

Pitabrödet bakas på surdeg av ekologiskt dinkelmjöl, kornmjöl och rågmjöl. Det är både mättande och näringsrikt.

Juryns motiveringen: Kanske ser vi en klassiker födas, en produkt för vårt nya svenska folkhem. Med kraft från en stolt och långlivad tradition kommer här något nytt, men i grunden välbekant. Bra hantverk, ansvarsfulla råvaror och gott. Från butiken runt hörnet, i lunchrestaurangen och på snabbmatstället kommer vi kunna välja ett Surdegspitabröd från Stockholm.

-Det är med stor ödmjukhet och respekt för bagarnas arbete som vi med glädje tar emot det här priset. Det här är inte vilket pitabröd som helst. Vår ambition har varit att bondens, mjölnarens och bagarens ansträngningar ska förnimmas i smaken. Ett vardagsbröd som vi vill att många ska kunna äta där vi bejakar både den kulturella och biologiska mångfalden, säger Per Rosengren, försäljningschef Saltå Kvarn.

Brödet finns än så länge inte till försäljning men planeras att lanseras innan sommaren och då i första hand till några utvalda kunder främst inom foodservice.

Matverk Stockholm arrangeras av MatLust och Länsstyrelsen i Stockholm.

Om världens första ekologiska pitabröd:https://www.mynewsdesk.com/se/saltaa_kvarn/pressreleases/vaerldens-foersta-ekologiska-surdegspitabroed-2171689

Om MatLust:http://matlust.eu

För mer information kontakta Jennifer Key,jennifer.key@saltakvarn.se.

Om Saltå Kvarn

Vi är ett litet företag med stora drömmar om god mat som produceras på jordens villkor. En prick på kartan men med en tydlig vision som vi hoppas ska spridas över hela världen – hektar för hektar. Vår metod är kompromisslös, men vårt syfte är gott. Ja, till och med utsökt. Vi erbjuder god mat med hög naturlig kvalitet och positiv miljöpåverkan, även om det krävs att vi måste gå ett par obekväma steg längre än alla andra för att nå dit.

För vi vet att förändring inte sker i kanslier eller departement. Den sker på frukostbord, kaffebrickor och ugnsplåtar runt om i Sverige. Och tillsammans ska vi göra skillnad – en chiapudding, kanelbulle och smörgås i taget. Läs mer påwww.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se