Nu lanserar Saltå Kvarn sitt första biodynamiskt odlade vin under eget varumärke i Systembolagets beställningssortiment. Vinet heter Saltå Côtes du Rhône och ska följas av ytterligare tre franskodlade, biodynamiska viner.
Saltå Côtes du Rhône är ett rött vin som passar särskilt bra till grillat kött, fisk av tonfiskkaraktär samt mörk choklad. Vindruvorna odlas biodynamiskt i Rhônedalen i Frankrike, av familjen Saurel som är femte generationen vinodlare på sin gård.
Biodynamisk odling handlar främst om smak och kvalitet, samtidigt som det är mycket bra för miljön. En biodynamisk gård satsar på att utveckla en naturligt bördigare odlingsjord och att behålla den lokala jordens egna karaktär. Det påverkar smaken, kvaliteten och karaktären på slutprodukten. Det har många vinodlare i bland annat Frankrike, Spanien och USA tagit fasta på. Bland de vingårdar som odlar biodynamiskt finns idag flera av världens främsta vinproducenter. Biodynamisk odling går ett steg längre än ekologisk odling. Exempelvis är en biodynamisk gård ett eget kretslopp, utan behov av att tillföra näringsämnen utifrån.
– Vinodling är något av smaklökarnas formel ett. Vi vill ge konsumenterna tillgång till biodynamiska kvalitetsviner och samtidigt visa att biodynamisk odling verkligen förhöjer smak och kvalitet, både på vin och matprodukter, säger Saltå Kvarns VD, Johan Ununger. Alla Saltå Kvarns spannmålsprodukter odlas på det sättet.
En flaska (75 cl) Saltå Côtes du Rhône kostar 109 kronor och finns fr.o.m. den 1 september på Systembolagets beställningslista (artikelnummer 83876-01), till en början i Stockholmsområdet. Saltå Kvarn hoppas att på sikt även få in vinet i Systembolagets ordinarie butikssortiment. Det kan i stort sett bara ske genom att många konsumenter beställer och efterfrågar vinet.
Saltå Côtes du Rhône är KRAV-märkt, Demeter-märkt (biodynamiskt) samt certifierat och kvalitetsprovat av franska Biodyvin.
Saltå Kvarn är sedan några år tillbaka även återförsäljare av flera biodynamiska viner till restauranger.
För mer information:
Johan Ununger, VD, Saltå Kvarn, tel: 070-8306121,
e-post:
johan.ununger@saltakvarn.se Pressbild finns på
http://www.saltakvarn.se Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram cirka 90 nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, dinkelmjöl och biodynamiska juicer. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på
www.saltakvarn.se.