2015-10-05 14:05Pressmeddelande

Saltå Kvarn slutar sälja bröd i livsmedelshandeln

null

Saltå Kvarn slutar från och med den 1 november att sälja bröd brett i livsmedelshandeln. Anledningen är att det är mycket olönsamt samtidigt som det bidrar till ett stort matsvinn. Saltå Kvarn fortsätter dock sälja sina ekologiska bröd i egna butiker.

Det innebär att man volymmässigt minskar sin bageriverksamhet och att Saltå Kvarns bageri i Bromma, som öppnades för sex år sedan, därför läggs ner.

– Bageribranschen har förändrats mycket de senaste åren, med koncentration till 2-3 mycket stora företag, medan mindre leveransbagerier har fått det svårt. En bidragande svårighet är att livsmedelshandeln inte köper in brödet, utan bara upplåter plats i butiken. Det gör att det blir för mycket returer och därmed också för stort matsvinn. För oss blir det en ohållbar affärsmodell både ekonomiskt och miljömässigt, säger Saltå Kvarns vd Johan Ununger.

Bröd är idag ekonomiskt sett en relativt liten del av Saltå Kvarns verksamhet. De andra delarna såsom kvarn och trading växer och utvecklas. Men bröd kommer fortfarande vara en betydelsefull del av företaget.

– Vi ser näringsrikt och bra bröd som en viktig del av kosten och ska fortsätta bidra till att utveckla en bra brödkultur i Sverige. Vi fortsätter att baka ekologiska bröd och sälja i våra egna butiker och vi ska även hjälpa andra att starta bagerier. Det kan också bli aktuellt att etablera fler egna bagerier i andra matbutiker.

För mer information och kommentarer:

Johan Ununger, vd, 070 830 61 21, johan.ununger@saltakvarn.se

Jennifer Key, pressansvarig 070 568 10 86, jennifer.key@saltakvarn.se

Alla Saltå Kvarns produkter kommer från ekologiska jordbruk. Odlingen och förädlingen av råvarorna sker på ett naturligt och varsamt sätt, vilket bidrar till att slutprodukten smakar så mycket mer. Av det naturen ger – och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se