2017-10-09 14:33Pressmeddelande

Saltå Kvarns havrekross huvudingrediens för världsmästarna i grötkokning

null

I helgen avgjordes World Porridge Making Championship i Skottland. Vinnare i klassen traditionell grötkokning blev Ellinor Persson och i specialklassen vann Per Carlsson med en karamelliserad gröt. Båda två kommer från Sverige och de kokar sin gröt på Saltå Kvarns havrekross.

I helgen avgjordes World Porridge Making Championship i Skottland. Vinnare i klassen traditionell grötkokning blev Ellinor Persson och i specialklassen vann Per Carlsson med en karamelliserad gröt. Båda två kommer från Sverige och de kokar sin gröt på Saltå Kvarns havrekross.

Tävlingen som är inne på sitt 24:e år kallas The golden spurtle och har tävlande från hela världen. Endast tre ingredienser får användas i grötkokningen; havre, vatten och salt. Gröten bedöms av en jury på smak, färg och konsistens.

I specialklassen är huvudingrediensen också havre men här får även andra ingredienser ingå. Per Carlssons kallade sin gröt Nordic porridge och det var en karamelliserad gröt smaksatt med hjortronlikör, apelsinskal och vispad grädde.

Läs mer om tävlingen här:

http://www.goldenspurtle.com/media/press-releases/

Saltå Kvarns havrekross:

http://www.saltakvarn.se/produkter/havrekross/

Om Saltå Kvarn

Vi är ett litet företag med stora drömmar om god mat som produceras på jordens villkor. En prick på kartan men med en tydlig vision som vi hoppas ska spridas över hela världen – hektar för hektar. Vår metod är kompromisslös, men vårt syfte är gott. Ja, till och med utsökt. Vi erbjuder god mat med hög naturlig kvalitet och positiv miljöpåverkan, även om det krävs att vi måste gå ett par obekväma steg längre än alla andra för att nå dit.

För vi vet att förändring inte sker i kanslier eller departement. Den sker på frukostbord, kaffebrickor och ugnsplåtar runt om i Sverige. Och tillsammans ska vi göra skillnad – en chiapudding, kanelbulle och smörgås i taget. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se