2010-11-29 12:29Pressmeddelande

Tre ekologiska olivoljor från Saltå Kvarn

null

Saltå Kvarn lanserar en serie av tre nya ekologiska olivoljor från Italien och Portugal, med olika smak, karaktär och prisklass. Skillnaderna mellan oljorna beror bland annat på vilka olivsorter som används, var de odlas och hur tidigt de skördas.

Saltå Olivolja Classico är en klassisk olivolja med stort användningsområde. Den pressas av fem olivsorter (Grossa di Cassano, Tondino, Leccino, Carolea, Frantoio) ekologiskt odlade i trakterna av Monte Pollino i södra Italien. Karaktären är mild, nötig och örtig och passar både att steka i och att använda i sallader, till pasta, soppor, grönsaker, tapas med mera. Priset är cirka 79 kr för 500 ml.

Saltå Olivolja Riserva är en fruktig olivolja med lite fylligare smak och med en mjuk pepprighet. Oljan är gjord av samma olivsorter som Classico ovan, men innehåller mer av tidigt skördade oliver, vilket ger mer utpräglad doft och smak. Riserva passar bland annat bra till sallader, såser, kött och fisk och på bröd. Priset är cirka 98 kr för 500 ml.

Saltå Olivolja Intense är en mer exklusiv, biodynamisk olivolja från sydöstra Portugal. Sin karaktär får oljan från tidigt skördade gröna oliver av sorterna Galega Vulgar och Cordovil de Serpa. Oljan är mer pikant och fruktig till smaken och har en balanserad eftersmak med hetta. Den passar till all mat som ska ges en kryddig touch, bland annat grillat kött, pasta och sallader och inte minst på bröd med lite flingsalt. Priset är cirka 98 kr för 250 ml.

Alla tre oljorna är s.k. extra jungfruolivoljor. Det betyder att oljan tagits fram enbart genom mekanisk kallpressning av oliverna (utan användning av kemikalier för att utvinna oljan). ”Extra” står för att oljan kommer från den första pressningen. Genom den naturliga framställningen utan tillsatser har en extra jungfruolivolja sin naturliga smakkaraktär från olivsorter och växtplats.

Olivolja är nyttigt. Den innehåller bra fetter, antioxidanter samt bitterämnen som är bra för matsmältning, galla och lever. Den tillvaratar också fettlösliga vitaminer och anses vara antiinflammatorisk.

 

Lite olivoljefakta

Det finns cirka 600 olika olivtyper. Ett olivträd ger 15-35 kilo oliver per år, och 6 kilo oliver ger cirka 1 liter olja. Olivoljans smak påverkas av många faktorer: • Växtplats • olivsort • kultivering av träden och jorden • klimat • olivernas mognadsgrad vid skörd • skördemetod • tidpunkt och tidslängd mellan skörd och framställning av oljan • metod för att utvinna oljan • hygien • tidslängd och temperatur vid krossning och malning.

 

För mer information:

Lena Ekman, 073-443 41 99

lena.ekman@saltakvarn.se

 

Pressbilder finns här.

Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlat spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, pastasåser, quinoa, ris, olivolja, balsamvinäger samt biodynamiska juicer och viner. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat. Läs mer på www.saltakvarn.se.


Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag. Samtliga produkter är ekologiska och kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Företagets produktionssätt är inriktat på hög, naturlig kvalitet och minimal miljöpåverkan. Saltå Kvarns linje är att mat som produceras på ett naturligt och varsamt sätt smakar bättre. Därför använder Saltå Kvarn heller inga konstgjorda smak- och näringstillsatser, konserveringsmedel, färgämnen och konsistensgivare. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöler och olika brödsorter av ekologiskt eller biodynamiskt odlad spannmål, vilket även används i andra spannmålsprodukter som flingor, gryn och müsli. Saltå Kvarn har också tagit fram ett stort antal ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, och biodynamiska juicer och viner från odlare i hela världen. Företagets totala sortiment omfattar idag cirka 150 produkter. Läs mer på www.saltakvarn.se