2021-09-30 05:00Pressmeddelande

Saltå Kvarn lanserar ekologiskt vetemjöl med gamla anor

Ölandsvetemjöl från Saltå Kvarn

Det ekologiska matföretaget Saltå Kvarn lanserar Ölandsvetemjöl, en svensk kultursort med en nötaktig karaktär och hög proteinhalt. Ölandsvetet återupptäcktes i Sverige under 90-talet efter att inte ha odlats på många år och odlas idag på ett fåtal platser i landet, bland annat i Järna söder om Stockholm. Ölandsvete smakar mer jämfört med traditionellt vete och genom att köpa Ölandsvetemjöl gynnar man den biologiska mångfalden samtidigt som man stöttar ett småskaligt hållbart jordbruk. 

I höst introduceras Saltå Kvarns Ölandsvetemjöl i dagligvaruhandeln. Ölandsvete är ett kulturspannmål med gamla anor. Kulturspannmål är ett samlingsbegrepp för urvete, lantvete och gamla sorters råg, korn och havre. Just ölandsvetet har sitt ursprung på Öland men försvann när det industriella jordbruket fick fäste och slog ut odlingen av kultursorter.

- Vi är jättestolta över att få introducera en så unik och gammal vetesort som ölandsvetet för den breda massan. Att baka med kultursorter ger mer smak samtidigt som det stödjer ett småskaligt, hållbart jordbruk, säger Linda Tjärdal, kategoriansvarig på Saltå Kvarn. 

Saltå Kvarn är ett ekologiskt matföretag som ligger i Järna i Sörmland, där man har bageri, kvarn, kafé och gårdsbutik. Saltå Kvarn har sedan 1964 producerat uteslutande ekologiska produkter och man förädlar sina råvaror med stor försiktighet för att bevara smak och näringsämnen.

Till skillnad från moderna vetesorter lämpar sig urvete- och lantvetesorter mycket väl för ekologiskt jordbruk. De klarar vattenbrist tack vare djupare rotsystem, står emot ogräs bättre tack vare långa strån och utmärker sig när det kommer till smak, kvalitet och innehåll av mineraler och antioxidanter.

Ölandsvetemjölet kommer att finnas på Ica och Citygross från och med vecka 39. Produkterna är ekologiska och KRAV-märkta och säljs för ca 39:50 SEK. Ölandsvetemjölet går också att hitta i Saltå Kvarns egen butik i Järna där det dessutom finns i säck om 10 kg för bakentusiasterna. Ölandsvetemjöl används precis som vanligt vetemjöl och är gott att baka allt från pizza och surdegsbröd till bullar och brownies på.Om Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett svenskt ekologiskt matföretag som startade 1964. Vi tror på den goda maten, på att det vi äter ska smaka gott, vara hälsosamt och bidra till en planet i balans. På att mångfald på tallriken gynnar mångfald i jordbruket – och din hälsa. Därför är våra produkter alltid ekologiska, varsamt förädlade och utan tillsatser – för smakens, hälsans och framtidens skull.